Darování nemovitosti se zřízením věcného břemena


7.5.2023

V praxi se často setkáváme s darováním nemovitosti v rámci rodiny. Nejčastěji jsou stranou dárce rodiče a stranou obdarovaného jejich dítě. Bohužel se v praxi rovněž setkáváme s tím, že se jejich vztahy následně zhorší.

Problematika vrácení daru je velmi složitá a nepředvídatelná. Mohou nastat případy, kdy dárci darují např. všechny nemovitosti svému potomku a ten se poté obrátí proti nim a snaží se je z předmětných nemovitostí „vyštvat“. Při darování nemovitostí je tedy vhodné zvážit zřízení věcného břemene (služebnosti) doživotního užívání darovaných nemovitostí ve prospěch dárců k převáděným nemovitostem.

věcné břemeno při darování nemovitosti

Služebnost doživotního užívání zapsaná do katastru nemovitostí ve prospěch dárců dárcům zajistí oprávnění užívat darované nemovitosti po celou dobu jejich života. Dárci tak docílí toho, že nemovitost převedou např. na svého potomka a rovněž si zajistí, že budou moci nemovitost nadále užívat.

Nedoporučujeme darovat nemovitosti bez zřízení služebnosti užívání v případě, že darované nemovitosti hodláte nadále užívat. Vztahy mezi dárci a obdarovanými se často mění a v případě, že nemáte užívací právo zajištěné zřízenou služebností, může nastat situace, kdy vás obdarovaný např. vystěhuje z domu, který jste mu darovali. Takové případy bohužel nejsou ojedinělé.

Výše uvedené opět poukazuje na skutečnost, jak je smluvní problematika složitá, neboť je vždy nutné zohlednit spoustu rizik s tím spojených. Doporučujeme, abyste se vždy poradili s odborníkem, který by vás měl na veškerá rizika upozornit a danou problematiku vám srozumitelně vysvětlit.

V předešlém článku jsme přiblížili daňovou problematiku týkající se darování:

Další články s tematikou darování:

Potřebujete nechat zřídit věcné břemeno? Pak nás kontaktujte, přesně na tuto oblast se v naší advokátní kanceláři specializujeme .

Pomozte nám sdílet článek Darování nemovitosti se zřízením věcného břemena na Facebooku.

Mohlo by Vás dále zajímat >

Osvobození od daně z příjmu při převodu nemovitosti III. díl

Osvobození od daně z příjmu při převodu nemovitosti III. díl

26.6.2023

V předešlých dílech jsme psali o dani z příjmu v případě převodu nemovitosti zde: 1. díl a 2. díl. Nyní se zaměříme na případ, kdy dochází k „prodeji družstevního bytu“, tedy k převodu družstevního podílu se kterým je spojeno…

Číst dále
Neodkládejte řešení důležitých právních problémů kvůli pandemii koronaviru. U nás Vám zkontrolujeme nebo sepíšeme smlouvu ONLINE.

Neodkládejte řešení důležitých právních problémů kvůli pandemii koronaviru. U nás Vám zkontrolujeme nebo sepíšeme smlouvu ONLINE.

22.10.2020

Aktuální situace kolem pandemie koronaviru (covid 19) může mnohé odradit od řešení mnohdy i velmi důležitých právních záležitostí přes advokátní kancelář. Razantně omezené úřední hodiny zároveň lidem ztěžují alespoň ty nejzákladnější…

Číst dále
Chystáte se prodat byt nebo dům? Nepodceňte home staging.

Chystáte se prodat byt nebo dům? Nepodceňte home staging.

28.8.2024

Pokud prodáváte byt nebo dům, určitě je vaší prioritou prodat jej za co nejvyšší možnou cenu, která je pro danou nemovitost reálná s ohledem na její umístění, dispozici, stav, vybavení… V těchto…

Číst dále